Bij nieuwbouwprojecten wordt elk aspect zorgvuldig geselecteerd: van isolatie en energiezuinige technieken tot de juiste bouwmaterialen. Toch wordt één cruciale factor vaak over het hoofd gezien: de luchtdichtheid van de ventilatiekanalen.
In nieuwbouwprojecten streven we naar lage EPC-waarden en BEN-woningen (bijna-energieneutraal). Maar wat heeft het voor zin om goed te isoleren en zonnepanelen te plaatsen als je ventilatiesysteem ondertussen energie verspilt?
Energie-efficiëntie vanaf dag één
Kleine, onzichtbare lekken in de kanalen veroorzaken vanaf dag één energieverlies en een slechtere luchtkwaliteit. Zonde toch? Want als je luchtdichtheid meteen goed aanpakt, geniet je van een energiezuinige werking en een optimaal binnenklimaat.
Wist je dat ventilatielekken dagelijks tot 15% van de frisse geconditioneerde lucht verloren laten gaan? Dit betekent dat de luchtgroep harder moet werken om dit verlies te compenseren, wat kan leiden tot 30% hogere energiekosten.
Theorie vs. in de praktijk
Op de beste werven streeft het studiebureau of de bouwheer naar een bepaalde luchtklasse, bijvoorbeeld klasse D, de hoogste standaard. In theorie zou dit betekenen dat het ventilatiesysteem perfect luchtdicht moet zijn.
Maar in de praktijk gebeurt de lektest vaak slechts op een beperkt deel van de kanalen. Dit geeft een vertekend beeld: op papier voldoet de installatie aan de norm, terwijl in werkelijkheid de lekkages van ongeteste delen voor veel energieverlies zorgen en de luchtkwaliteit negatief beïnvloeden...
Impact op luchtkwaliteit en comfort
Luchtdichtheid heeft niet alleen invloed op energie-efficiëntie, maar ook op luchtkwaliteit en comfort. Slecht afgedichte ventilatiekanalen zorgen ervoor dat ongewenste stoffen en geuren zich door het gebouw verspreiden. Dit kan leiden tot:
- Onvoldoende toevoer van frisse, zuivere lucht
- Hogere CO2-concentraties
- Verspreiding van stof en allergenen
- Ongewenste geurhinder en vochtproblemen
Vooral in luchtdichte, goed geïsoleerde gebouwen is een perfect functionerend ventilatiesysteem essentieel. Je wil niet dat de vervuilde lucht blijft hangen, maar dat elke ruimte continu voorzien wordt van verse, gefilterde lucht.
Dé oplossing voor optimale luchtdichtheid
Het goede nieuws? Dit probleem is eenvoudig en snel op te lossen, zonder ingrijpende werken. Met onze gepatenteerde AEROSEAL-technologie maken we ventilatiekanalen luchtdicht van binnenuit. Dit betekent voor nieuwbouwprojecten dat:
- Je vanaf de eerste dag energie bespaart en de prestaties van je installatie optimaal blijven (mits onderhoud).
- De luchtkwaliteit in het gebouw optimaal blijft, zonder vervuiling of geurhinder.
- De installatie efficiënter functioneert, waardoor onderhoudskosten dalen en de levensduur toeneemt.
Ik ben ervan overtuigd dat luchtdichte ventilatiekanalen de nieuwe standaard moeten worden in de bouwsector. Waarom wachten tot problemen zich voordoen, als je ze vooraf kunt voorkomen?
Wil je meer weten over hoe AEROSEAL jouw nieuwbouwproject kan optimaliseren? Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.
Emmanuel Marrécau
Fresh Air Creator en Zaakvoerder bij Lomattec