ventilatielekken

Waarom ziekenhuizen baat hebben bij investeren in luchtdichte ventilatiekanalen

waarom ziekenhuizen baat hebben bij investeren in luchtdichte ventilatiekanalen

We verwachten allemaal dat de lucht in een ziekenhuis altijd van topkwaliteit is. Patiënten, zorgverleners en bezoekers rekenen op een schone en gezonde omgeving – en dat is heel normaal. Er wordt dan ook veel aandacht besteed aan schoonmaak, hygiëne en duurzaamheid, maar vaak worden de kleine lekken in de ventilatiekanalen over het hoofd gezien. En toch kunnen die lekken grotere gevolgen hebben dan je zou denken…

waarom ziekenhuizen baat hebben bij investeren in luchtdichte ventilatiekanalen

Kwetsbare omgeving

 

 In een zorgomgeving waar schone lucht essentieel is, kunnen zelfs kleine lekken al snel problemen veroorzaken. Slecht afgesloten verbindingen en vele kleine gaatjes in de ventilatiekanalen zorgen voor een tekort aan verse aangevoerde lucht en te weinig afvoer van vervuilde lucht. Dat betekent dat stofdeeltjes, bacteriën en chemische stoffen ongemerkt door het ziekenhuis circuleren. Vooral op afdelingen zoals de intensive care of operatiezalen, waar patiënten bijzonder kwetsbaar zijn, kan vervuilde lucht een gezondheidsrisico vormen. Het is dan ook geen luxe om ervoor te zorgen dat de lucht die mensen inademen écht zuiver is.

Merkbare gevolgen

 Wat vaak wordt onderschat, is hoe snel luchtlekken kunnen leiden tot merkbare klachten. Denk aan temperatuurverschillen, ongewenste geuren die zich door het gebouw verspreiden of irritante geluidjes die de rust verstoren. En dan hebben we het nog niet eens over hoofdpijn en concentratieverlies bij het personeel. Deze ongemakken hebben niet alleen invloed op het comfort, maar ook op het herstel van patiënten en het welzijn van zorgpersoneel.

kwetsbare omgeving

Energieverspilling

Ventilatielekken hebben niet alleen gevolgen voor de luchtkwaliteit, maar ook voor de energierekening. Ziekenhuizen draaien dag en nacht op volle toeren, en dat vraagt veel van het ventilatiesysteem. Als er verwarmde, gekoelde of gefilterde lucht ontsnapt door lekkages, moet de luchtgroep harder werken om dit verlies te compenseren. Dit kan de energiekosten van de luchtgroepen makkelijk tot wel 30% (!) laten stijgen. In een tijd waarin duurzaamheid en efficiëntie steeds belangrijker worden, is dit een verspilling die je eenvoudig kunt voorkomen.

AEROSEAL: de oplossing

 

Het goede nieuws is dat het aanpakken van deze problemen niet moeilijk hoeft te zijn. Met onze AEROSEAL-technologie dichten we ventilatiekanalen van binnenuit af, zonder ingrijpende werken. Het resultaat? Een betere luchtkwaliteit, lagere energiekosten – tot wel 30% - en een aangenamere omgeving voor iedereen in het ziekenhuis. En wist je dat deze investering zichzelf al binnen 1,5 jaar kan terugverdienen dankzij de aanzienlijke energiebesparing? Een kleine ingreep, met een grote impact.

emmanuel marrécau

Emmanuel Marrécau

Fresh Air Creator en Zaakvoerder bij Lomattec

Wil je graag meer weten over AEROSEAL?